8 plante care curata plamanii si va ajuta sa respirati corect
Tutunul, poluarea si unele boli ne pot infunda plamanii si ne pot impiedica sa respiram corect. In timp ce acest inconvenient apare adesea iarna, toate anotimpurile pot fi favorabile afectiunilor respiratorii. Din fericire, este posibil sa le atenuam datorita plantelor. Oregano, cimbru, eucalipt etc. Iata 9 plante cunoscute pentru beneficiile lor asupra plamanilor nostri.
1) radacina de marshmallow
Dupa cum au descoperit acest studiu realizat de cercetatorii germani, radacina de marshmallow poate ajuta la combaterea iritatiei la nivelul bronhiilor si amelioreaza tusea uscata. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, aceasta planta, consumata sub forma de infuzie de trei ori pe zi, ajuta la calmarea mucoaselor inflamate.
2) menta
Cu proprietatile sale antiinflamatorii si actiunea antibacteriana, menta ajuta la ameliorarea obstructiei cailor respiratorii. Uleiul esential de menta poate fi indicat pentru bronsita si tuse, potrivit unui studiu. Actiunea sa antimicrobiana permite, potrivit cercetatorilor, ameliorarea infectiilor sistemului respirator. Pentru a face acest lucru, pregatiti o inhalare amestecand doua picaturi de ulei esential de menta cu doua linguri de miere, diluate intr-o jumatate de litru de apa fierbinte. Uleiul esential de menta poate ameliora si durerile de cap.
3) cuisoare
Cuisoarele au un efect calmant asupra tusei si a durerilor de gat. Eugenolului, un ingredient activ din acesta, ii datoreaza aceste proprietati. Acest antiinflamator natural ajuta la calmarea cailor respiratorii si amelioreaza tusea, asa cum arata aceasta cercetare. Pentru a profita de beneficiile sale, preparati un sirop lasand cinci cuisoare sa macereze in 250 ml de miere peste noapte. Scoateti cuisoarele a doua zi dimineata si luati o lingura din acest sirop inainte de fiecare masa.
4) cimbru
Datorita proprietatilor sale antiseptice, cimbrul este recomandat in caz de obstructie a cailor respiratorii. Aceasta planta ajuta la decongestionarea plamanilor si la calmarea tusei. Este, conform cercetarilor, considerat un excelent tratament complementar pentru bolile cailor respiratorii. Pentru a calma tusea se prepara o infuzie amestecand o lingurita de cimbru intr-o cana cu apa fierbinte. Se lasa sa se raceasca si se consuma seara inainte de culcare.
5) Eucalipt
Folosit de secole pentru proprietatile sale antivirale si antiinflamatorii, Eucaliptul este foarte recomandat in cazurile de tulburari ORL. Proprietatile sale au fost demonstrate de un studiu, care arata ca aceasta planta reduce inflamatia si, datorita puterii sale analgezice, calmeaza tractul respirator. Cand este inhalat, turnati 3 picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un vas cu apa fierbinte si inspirati cat mai multi vapori.
6) radacina de lemn dulce
Datorita glicirizinei, o componenta activa a radacinilor de lemn dulce, aceasta planta ajuta la calmarea tractului respirator.
7) oregano
Recomandat pentru bronsita si tuse cronica, oregano ajuta la ameliorarea tusei si calmeaza caile respiratorii. Carvacrolul, prezent in proportie de peste 60% in oregano EO, este utilizat pe scara larga in medicina traditionala pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Acest studiu atesta acest lucru. Aceasta monoterpena ajuta la ameliorarea bolilor sistemului respirator. Dilueaza doua picaturi de ulei esential de oregano intr-un litru de apa fierbinte si inhaleaza aburul din acesta. De asemenea, puteti face un antibiotic natural cu lamaie si oregano.
8) salvie
Salvia este renumita pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante. Potrivit acestui studiu, aceasta planta ajuta la ameliorarea faringitei si a durerii in gat. Astringenta si antiseptica, salvia ajuta, atunci cand este folosita ca gargara, la calmarea durerilor de gat si la calmarea tusei fumatorilor.