Aceasta radacina reduce glicemia, protejeaza ficatul de toxine, reduce colesterolul si…
Planta cu totul extraordinara, Brusturele are proprietati detoxifiante de exceptie, care il recomanda in incredibil de multe afectiuni.
Si inca ceva: aceasta planta este foarte valoroasa, intr-un domeniu cu care, din pacate, noi, romanii, suntem prea putin obisnuiti: medicina preventiva.
Dar mai intai sa facem cunostinta cu Brusturele sau Captalanul, planta de capetenie a stramosilor nostri, dacii, preluata apoi in toate zonele tarii, sub forma de leacuri babesti.
Denumirea stiintifica a Brusturelui este Arctium lappa, numele de Arctium provenind din limba greaca, unde arktos inseamna urs, iar lappa inseamna in limba celtilor laba.
Deci, Arctium lappa ar insemna laba ursului, probabil datorita formei frunzelor sale mari, care aduce intrucatva aminte de urma labei unui urs pe pamantul reavan.
Brusturele este o planta bianuala (traieste doi ani). In primul an isi dezvolta sistemul de radacini si frunzele, pentru ca in al doilea an sa faca flori si fructe, dupa care moare.
In primul an, Brusturele are doar frunze, asezate sub forma unei rozete, un adevarat laborator de fotosinteza, care hraneste cu belsug de substante nutritive o radacina, transformand-o intr-un depozit de substante.
Din aceasta radacina va creste o tulpina de pana la doi metri inaltime, cu flori nu foarte spectaculoase, care pana in toamna se vor transforma in binecunoscutii scaieti (cu care faceam razboaie in copilarie), care nu sunt altceva decat semintele de Brusture.
Planta buna de recoltat este cea in varsta de un an, adica fara tija florifera, care este gata de cules chiar in acest moment al toamnei. De la diabet, tulburari hepatobiliare, boli reumatice sau infectioase si pana la probleme de natura dermatocosmetica, toate pot fi atenuate cu ajutorul remediilor din brusture.
Mai mult, este dovedit faptul ca brusturele are si proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi si, implicit, de cancer. Il poti folosi atat intern, sub forma de ceai, tinctura sau de capsule, cat si extern, sub forma de comprese, infuzie pentru spalaturi locale ori aplicatii de frunze proaspete, noteaza adevarul.ro.
Alunga stresul
Brusturele ajuta, printre altele, la normalizarea tensiunii arteriale, daca se administreaza cate o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
„De asemenea, acest remediu este benefic si in caz de stres sau de stari de nervozitate, fiind indicat sa se bea ceai preparat dintr-o jumatate de lingurita de radacina de brusture, in amestec cu o cantitate egala de flori de tei si cu un varf de cutit de busuioc, la o cana cu apa clocotita.
Infuzia se bea pe parcursul unei zile“, recomanda medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competente in apifitoterapie, de la Clinica MedAs din Bucuresti.
Harniceste bila si ficatul
Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejandu-l de actiunea unor substante nocive, cum ar fi cele continute de alcool sau de unele medicamente.
De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea functiei hepato-biliare.
Ceaiul se prepara dintr-o lingura de radacina de brusture maruntita si din 300 ml de apa clocotita, se fierbe la foc mic timp de doua-trei minute, se lasa la infuzat 15 minute, iar apoi se filtreaza. Se bea o cana de ceai, in decursul unei zile, timp de 14 zile.
In plus, o astfel de cura este indicata si persoanelor care sufera de calculi biliari, lor fiindu-le indicat sa bea cate una-doua cani de ceai de brusture pe zi.
Reduce glicemia
Cercetarile au dovedit ca radacina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zaharului din sange.
De aceea, fitoterapeutii recomanda terapia cu ceai din radacina de brusture mai ales bolnavilor de diabet. „In ceea ce priveste actiunea hipoglicemianta, aceasta se datoreaza continutului foarte ridicat de inulina, priveaza pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe in organism.
Reduce si absorbtia glucozei in organism”, noteaza dr. farmacist Ovidiu Bojor in lucrarea mentionata.
Scade absorbtia colesterolului si a trigliceridelor
Radacina de brusture reduce absorbtia intestinala de colesterol si a lipidelor.
Aceste actiuni au fost demonstrate stiintific, justificand utilizarea radacinii de brusture in cazul pacientilor predispusi la boli cardiovasculare. In acest scop se utilizeaza ceaiul din radacina de brusture, preparat din doua lingurite de planta maruntita la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi, potrivit dr. Ovidiu Bojor.
Curata organismul de toxine
Preventiv, orice persoana poate face o cura de detoxifiere cu ceai din radacina de brusture. Terapia are o durata de doua saptamani, timp in care se beau cate trei-patru cani de ceai pe zi.