Medicina NaturistaRecomandate

Ceaiul de cimbrișor benefic în tuse, în caz de reumatism, alcoolism, stimuleaza ciclul lunar şi secreţia de lapte la femeile care alăptează

Cimbrișorul, denumit în limba română după cimbrul, fratele său mai mare, este o plantă care prezintă multe similitudini cu acesta. Cimbrișorul este o plantă folosită în mod frecvent în fitoterapie, iar ceaiul obținut dintr-o linguriță de cimbrișor uscat, infuzat într-o cană cu apă clocotită, are multiple beneficii, având acțiune diuretică, coleretică, stomahică, antihelmintică și antiseptică.

Produsele fitoterapeutice pe bază de cimbrișor sunt recomandate în tratarea tusei spastice, convulsive și astmatice, precum și în cazul reumatismului și alcoolismului. De asemenea, acestea stimulează ciclul menstrual și secreția de lapte la femeile care alăptează.

Beneficiile ceaiului de cimbrișor includ:

  • Efect antibacterian.
  • Calmarea tusei și expectorarea.
  • Acțiune antivirală.
  • Stimularea memoriei.
  • Efect antiseptic intestinal.
  • Combaterea stărilor de oboseală.
  • Ajutarea la calmarea spasmelor cailor respiratorii.
  • Contribuția la buna funcționare a rinichilor și a ficatului datorită proprietăților antiseptice.
  • Stimularea funcțiilor rinichilor și acțiune diuretică.
  • Calmarea sistemului nervos, migrenei și depresiei.
  • Eliminarea viermilor intestinali.

Cimbrișorul este un expectorant și antitusiv natural eficient, fiind util în tratarea tusei uscate. Ajută la expectorarea mucusului și acționează ca un antiseptic pentru căile respiratorii, prevenind suprainfectarea acestora. De asemenea, contribuie la relaxarea arborelui bronșic și ușurează respirația. Este eficient în calmarea crizelor de astm, bronșitei, gripei, tusei convulsive și tuberculozei.

De asemenea, cimbrișorul contribuie la funcționarea corectă a ficatului prin eliminarea toxinelor acumulate în acest organ și favorizarea secreției bilei. Totodată, are proprietăți antispastice, ajutând la calmarea crampele intestinale. Ceaiul de cimbrișor este eficient în calmarea durerilor menstruale și a crampelor cauzate de indigestie sau infecție intestinală.

Cimbrișorul poate ameliora durerile de cap și poate ajuta la detensionarea nervoasă. Substanțele din compoziția cimbrișorului hrănesc celulele nervoase și le tonifiază, având și un efect sedativ natural care induce o stare de relaxare. Pe lângă acestea, cimbrișorul este considerat un supliment alimentar eficient în îmbunătățirea memoriei.

Având efect tonic asupra întregului organism, cimbrișorul îl energizează și îndepărtează stările de anxietate, tensiune nervoasă și musculară, contribuind la o stare generală de calm și relaxare. Curelele cu preparate din cimbrișor sunt recomandate în perioadele de stres și suprasolicitare.

Ceaiul de cimbrișor reprezintă un stimulent al secreției lactate și poate fi consumat de către mamele care alăptează. De asemenea, acesta conferă un gust special laptelui matern.

Cimbrișorul are și proprietăți antiparazitare, fiind eficient în combaterea ascaridiozei și oxiurazei.

Pentru prepararea ceaiului de cimbrișor, se recomandă amestecarea unei lingurițe de plantă cu o cană de apă clocotită. Se poate consuma de trei ori pe zi, preferabil înaintea meselor principale.

Siropul de cimbrișor

Siropul de cimbrișor prezintă numeroase beneficii și are un efect benefic asupra organismului, contribuind la rezistența acestuia în fața schimbărilor. Este recomandat în tratarea afecțiunilor precum gripa, bronșitele și răceala.

Modul de administrare al siropului de cimbrișor este următorul:

  • Copii: 3 lingurițe pe zi.
  • Adulți: 3 lingurițe pe zi.

Tinctura de cimbrișor are multiple acțiuni atunci când este administrată intern. Aceasta acționează ca expectorant, stomahic și are proprietăți antiseptice asupra intestinului, sistemului respirator și sistemului urinar. De asemenea, are efect diuretic. Tinctura de cimbrișor contribuie la creșterea poftei de mâncare, la funcționarea normală a sistemului digestiv, la menținerea sănătății tractului urinar și la menținerea sănătății traheei, laringelui și bronhiilor.

Atunci când este utilizată extern, tinctura de cimbrișor are acțiune antiparazitară și antiseptică. Contribuie la menținerea sănătății cavității bucale și ajută la reducerea disconfortului pielii.

Modul de utilizare al tincturii de cimbrișor este următorul:

  • Intern, se recomandă în cazul afecțiunilor respiratorii precum laringitele, bronșitele, tusea convulsivă și astmul bronșic, tulburările digestive precum digestia lentă, balonarea și diareea, cistitele și nefritele, precum și în cazul paraziților intestinali.
  • Extern, se recomandă în cazul afecțiunilor bucale precum abcesele dentare și stomatitele, precum și în cazul scabiei și eczemelor infectioase.

Trebuie menționat că cimbrișorul conține o energie caldă, iar consumul excesiv poate agrava senzațiile de căldură excesivă în perioadele caniculare sau poate fi contraindicat în anumite afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, nu se recomandă administrarea ceaiului de cimbrișor în timpul sarcinii.

Sursa: dorcudor.ro