Cimbrul este cea mai puternică plantă din lume – dr. Daniela Bușneag
Toate plantele aromatice pe care le folosim în bucătărie, la gătit, au proprietăți farmacologice.
Cimbrul însă, este una din cele mai puternice plante medicinale din lume, susține dr. Daniela Bușneag, medic homepat și apifitoterapeut.
Vorbim despre cimbrul care crește în mod spontan, specia Thymus vulgaris, iar nu despre cimbrul de cultură.
„Este un antibiotic natural”
În ciuda înfățișării sale modeste, are un caract antimicrobian impresionant. Poate combate un spectru larg de patogeni.
Peste 130 de tipuri de bacterii sunt inhibate de compușii cimbrului. Acționează inclusiv împotriva fungilor sau ciupercilor.
Efectele antibiotice se datorează concentrației mari de ulei esențial bogat în compuși volatili: timol, cariofilen, carvacrol, alfa-pinen, beta-pinen, beta-mircen, alfa-felandren, caren, D-limonen, para-cimen, gama-terpinen, terpineol, terpinen04-ol.
Util în afecțiunile respiratorii
Întreaga plantă s-a dovedit folositoare în afecțiunile respiratorii. Poate fi un remediu bun pentru bronșită, astm, tuse și faringită.
Vârfurile înflorite ajută în răceli, infecții pectorale și dureri în gât.
Cercetările recente au arătat că extractele de cimbru bogate în carvacrol și alfa-terpinen au efecte antivirale și antiinflamatorii.
Contribuie la subțierea mucusului, având acțiune fluidizantă și totodată expectorantă.
Este emolient și calmează spasmele.
Dr. Bușneag recomandă cimbrul cu precădere în cazurile de tuse productivă.
Planta poate fi folosită în tusea convulsivă, spastică sau astmatică.
Reduce răgușeala. Ușurează respirația.
Acționează asupra inflamațiilor și infecțiilor, fiind un antiseptic remarcabil, mai ales asupra plămânilor.
Citește și – Mierea cu nuci si scortisoara – amestecul delicios cu efecte miraculoase – Ingrediente, mod de preparare, beneficii
Ceaiul de cimbru – leac dovedit pentru tuse
Îl putem utiliza sub formă de infuzie. Aceasta se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă clocotită.
Se lasă 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma câte 2-3 ceaiuri de cimbru pe zi.
Dr. Constantin Pârvu sugerează consumul a 2 căni de ceai de cimbru pe zi în bronșite și tusea astmatiformă.
Putem utiliza această plantă și la băi. În caz de răceală și febră, se toarnă infuzia de cimbru strecurată în apa din cadă.
Siropul de cimbru este de asemenea recomandat în răceală și gripă.
Alte beneficii ale cimbrului
Cimbrul nu ajută numai sistemul respirator, ci și pe cel gastrointestinal.
Consumul său reduce balonarea. Îndepărtează neplăcerile cauzate de flatulență, dispepsie ușoară și simptomele de enterocolită.
Tonifică întregul organism, având efecte energizante.
Potrivit studiilor, cimbrul este anti-infecțios, antiviral, imunomodulator, antiinflamator, antispasmodic, anticonvulsiv, gastroprotector, cardioprotector, antihipertensiv, sedativ și anticancerigen.
Cercetările au raportat utilizările sale în infecțiile microbiene, inflamații, diabet, Alzheimer, boli cardiovasculare și neurologice, osteoporoză, depresie, viermi intestinali, amnezie, convulsii, herpes, cancer sau HIV