CIMBRUL întărește PLĂMÂNII și organismele slăbite, combate DURERILE și INFECȚIILE
Cimbrul are efecte tonice generale și energizante. Insuflă tărie și curaj. Este înzestrat cu proprietăți antiseptice, conservante, antispasmodice, astringente, antimicrobiene puternice, antiparazite, antibiotice, diuretice, expectorante, stimulente circulatorii, antitusive și stimulente uterine.
Este bogat în uleiuri volatile (timol, carvacrol, metilcavicol, cineol, borneol), principii amare, saponine, triterpeni, flavonoide (apigenină și luteolină), taninuri și rășini.
Timolul, carvacrolul și saponinele au efecte expectorante, subțiază și elimină flegma, ușurând respirația și congestia sinusurilor.
Cimbrul este fără îndoială una din cele mai bune plante pentru dureri în gât și tuse. În aceste cazuri, dar și în ulcerațiile bucale, se poate folosi sub formă de infuzie pentru gargară sau pentru uz intern. Plantele se lasă în apă clocotită 30 de minute, iar în infuzia strecurată se adaugă 1 lingură de sare.
Nicholas Culpeper spunea că cimbrul fortifică plămânii și reduce tusea convulsivă la copii. Acesta o folosea și pentru sângerările interne și vomă. Botanistul Carolus Linnaeus utiliza cimbrul pentru dureri de cap și mahmureală.
În timpul celui de-al doilea război mondial, cimbrul era folosit ca antiseptic. Spre sfârșitul secolului al 19-lea, era utilizat ca dezinfectant pentru camerele în care erau ținuți bolnavi. Timolul, compusul activ pe care îl conține, este folosit și în apele de gură Listerine.
În medicina tradițională, cimbrul este folosit pentru tuse, răceli, dureri în gât, amigdalită, gripă, infecții respiratorii și gastroenterită, datorită efectelor sale antiseptice, antibacteriene și antifungice.
Cimbrul crește imunitatea și ajută organismul să lupte contra infecțiilor prezente.
Datorită acțiunii expectorante și antispasmodice, ajută la eliminarea flegmei din piept, ușurând tusea iritantă. Totodată, este recomandat în spasmele colonului și în colonul iritabil.
Cimbrul mai poate fi folosit în astm, rinită alergică, viermi intestinali, diaree, dureri de dinți, tuse convulsivă, scabie, flatulență.
Gargara cu infuzie de cimbru sau tinctură diluată reduce durerile în gât.
Siropul obținut din infuzie de cimbru și miere ajută în tuse și infecții pulmonare.
Extern, sub formă de cremă sau unguent, reduce durerile musculare și articulare, stimulează circulația sângelui, încălzește zona afectată și elimină durerile și inflamațiile cauzate de artrită și luxații. Poate fi folosit și pentru tăieturi și infecții ale pielii.
Sub formă de aromaterapie, cimbrul reduce stresul, oboseala, depresia ușoară și simptomele sindromului premenstrual.