Cum tratăm călcâiele crăpate fără chimicale
Calcaiele îngrosate, albicioase si cu fisuri dureroase reprezinta o problema estetica dar si de sanatate. Calcaiele crapate, cunoscute si sub denumirea de fisuri la nivelul pielii calcaiului, sunt o sursa de disconfort continuu, pentru care trebuie sa aplicam un tratament eficient caci problema nu va trece de la sine!
Tratamentul calcaielor crapate
Exista mai multe moduri de declansare a acestei probleme si de aceea aproape oricine este vulnerabil. Printre cauzele calcaielor crapate putem mentiona aerul uscat, carentele de vitamine sau minerale, insuficienta hidratare, neglijarea ritualului de îngrijire a picioarelor de doua ori pe saptamana, o dieta nesanatoasa, înaintarea în varsta, statul în picioare prelungit pe o suprafata dura, sosetele sintetice, încaltamintea din material sintetic si purtarea frecventa a sandalelor sau a pantofilor inconfortabili.
Afectiuni precum eczema, psoriazisul, pielea îngrosata si chiar sangeranda cauzata de bataturi, diabetul si bolile tiroidiene pot fi afectiuni grave pentru care este recomandat sfatul medicului specialist.
Daca aveti calcaiele crapate iar pielea dumneavoastra este uscata si se decojeste, probabil stiti deja ca va confruntati cu o problema pe cat de inconfortabila, pe atat de dificil de rezolvat.
Mancarimea si aspectul neplacut ne impun sa gasim un tratament eficient, functional. Folosirea unor solutii naturale s-a dovedit a fi o cale eficienta si sigura pentru a atenua si trata problema calcaielor crapate.
Uleiul de cocos
Înainte de culcare, înmuiati-va picioarele în apa calda si frecati-le cu un burete;
Uscati picioarele complet si apoi aplicati pe ele ulei de cocos într-un strat generos;
Purtati o pereche de sosete curate, din bumbac, pe timpul noptii. Pentru un efect intensificat puteti pune o punga subtire curata si de unica folosinta peste soseta din bumbac.
Repetati ritualul timp de cateva zile pana ce veti fi multumiti de rezultate.
Mierea de albine amestecata cu suc de lamaie
Amestecati mierea cu sucul de la una sau doua lamai si aplicati mierea direct pe pielea crapata a calcaielor, urmand ca, pentru cateva ore, sa purtati o pereche de sosete. Pentru un efect intensificat puteti pune o punga subtire curata si de unica folosinta peste soseta din bumbac.
Sucul de lamaie se foloseste în cadrul multor retete de remedii naturale datorita nivelului de aciditate ridicat.
Aloe vera
Puteti aplica gel proaspat de aloe vera dupa ce v-ati înmuiat picioarele în apa calduta. Purtati sosete timp de cateva ore dupa acesta operatiune sau, mai bine, realizati-o înainte de culcare.
Apa de trandafiri si glicerina
Combinatia glicerina cu apa de trandafiri reprezinta unul dintre cele mai eficiente tratamente realizate în casa pentru calcaiele crapate. Glicerina face pielea mai fina, tocmai de aceea este des întalnita în componenta multor produse cosmetice. Apa de trandafiri contine vitaminele A, B3, C, D si E, avand totodata proprietati antioxidante, antiseptice si antiinflamatorii.
Amestecati bine cantitati egale din cele doua ingrediente si aplicati pe calcaie si picioare, masand bine, zilnic, înainte de culcare.
Ceara cu parafina
Daca afectiunea calcaielor este grava si dureroasa, un tratament cu ceara cu parafina va poate alina durerile rapid. Aceasta functioneaza ca un emolient natural care va va face pielea foarte fina. Topiti o bucata de ceara cu parafina la bain-marie si adaugati doua linguri de ulei de cocos.
Amestecati bine si lasati la racit pana ce se formeaza o crusta fina deasupra compozitiei. Cufundati-va picioarele în amestecul realizat timp de 5-10 secunde, apoi repetati actiunea. Faceti acest lucru de cateva ori sau pana cand aveti cateva straturi de ceara pe piele.
Înfasurati picioarele în folie de plastic (sau punga curata de unica folosinta) si lasati-le asa timp de 15 – 30 de minute. Dupa scurgerea timpului de asteptare, îndepartati folia de plastic odata cu ceara de pe pielea dumneavoastra.
Repetati tratamentul o data sau de doua ori pe saptamana. Asigurati-va ca amestecul de ceara cu parafina nu este foarte fierbinte în momentul contactului cu pielea. Nu utilizati acest tratament daca sunteti diabetic sau aveti circulatie sangvina deficitara.
Atentie! Daca încep sa sangereze crapaturile aplicati un antiseptic pentru a preveni infectia si, daca este necesar, pansati zona. Purtati încaltaminte si sosete de buna calitate.
Beti cat mai multa apa pentru hidratarea corpului si pielii. În unele cazuri, purtarea în interiorul încaltamintei a pernutelor de silicon pentru calcai poate fi de folos. Pernutele din silicon pot ajuta la pastrarea umiditatii la un nivel optim si au o aderenta buna în interiorul încaltarilor.