Cvasul, Elixirul Ruşilor Pentru Afecţiunile Ficatului, Cardiace şi Digestive
Cea mai răspândită şi mai populară băutură tradiţională din Rusia este cvasul (Kvass), elixirul miraculos care, în trecut, nu lipsea de la nici o masă, fiind considerat un panaceu pentru prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular, reglarea fucntionarii tractului gastro-intestinal şi stoparea înmulţirii agenţilor patogeni.
Preparat doar din produse naturale, hrănitoare şi sănătoase, cvasul a reuşit, de-a lungul timpului, să îi ţină pe ruşi departe de boli, prelungindu-le viaţa, fapt confirmat şi de către nutriţioniştii zilelor noastre.
Cvas alb pentru digestie
Cvasul alb ajută digestia, întrucât în timpul fermentației se produce acidul lactic. De asemenea, preparatul este recomandat ca stimulent al secreției de lapte pentru femeile care alăptează.
Ingrediente
Câte 3 kg. de: malţ de secară, orz, făină de grâu, făină de hrişcă
1,5 kg. făină de secară
50 gr. mentă; 20 gr. stafide negre
Metodă de preparare
Cerealele se amestecă, adăugând treptată apă, până la obţinerea unui aluat tare. În continuare, compoziţia se aşează într-un vas mare, şi se toarnă 10-12 litri de apă clocotită.
Separat, se prepară o infuzie din 50 gr. mentă şi 1 litru de apă (care se strecoară). Se amestecă bine şi se adaugă 3-4 linguri de drojdie diluată şi infuzia de mentă. Compoziţia se acoperă şi se lasă la cald, timp de 2-3 zile, pentru a fermenta.
După această perioadă, cvasul se strecoară, se toarnă în sticle, în care se vor adăuga câteva stafide. Se păstrează la frigider, în poziţie orizontală.
Administrare
Se administrează maximum o ceaşcă pe zi, la femeile care alăptează. Pentru digestie, se consumă câte o ceaşcă, de 3 ori pe zi.
Cvas din sfeclă pentru ficat şi fiere
Cvasul din sfeclă curăţă ficatul de toxine, stimulând bila leneşă şi regenerând celulele hepatice după perioade de disfuncţii.
Ingrediente
3 căpăţâni de sfeclă organică de mărime medie
1 linguriţă sare de mare nerafinată
Apă filtrată
Metodă de preparare
Se pun într-un borcan de sticlă de 2 litri sfeclă curăţată şi tăiată în bucăţi mari, sarea de mare şi apa filtrată. Apa va trebui să umple borcanul, însă nu complet. Se amestecă bine, iar borcanul se închide etanş.
Preparatul se lasă la temperatura camerei timp de 2-3 zile, după care se mută în frigider, fiind gata de consum. Se poate păstra în frigider pe o perioadă de câteva săptămâni.
Administrare
Se bea câte o ceaşcă, de 3 ori pe zi.
Cvas din mere pentru hipertensiune şi afecţiuni cardiace
Cvasul din mere, servit înainte de masă, este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială şi afecţiuni cardiace.
Ingrediente
1 kg. de mere organice; 100 gr. zahăr; 200 gr. miere; 30 gr. drojdie; 1 linguriţă scorţişoară măcinată; 4 l apă
Metodă de preparare
Se taie merele în felii subţiri şi se aşează într-un vas emailat. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă timp de 20-30 de minute. După această perioadă, recipientul se îndepărtează de pe foc, lăsând compoziţia la macerat timp de 2-3 ore.
După ce a fost strecurată printr-un tifon, se pot adăuga zahărul, mierea, drojdia şi scorţişoara. Vasul cu cvas se acoperă bine şi se păstrează într-un loc călduros, timp de 2-3 zile, pentru fermentare. După această perioadă, lichidul se strecoară din nou, se toarnă în sticle şi se pastrează la frigider, fiind gata în aproximativ 3-4 zile.
Administrare
Se administrează câte o ceaşcă, de 3 ori pe zi.
Contraindicaţii
Cvasul este contraindicat în afecţiuni precum ulcer peptic, gastrită sau colită.