Rugaciuni

De Schimbarea la Față, cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului!

În fiecare an pe 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față, moment în care Hristos i-a luat pe ucenicii Săi şi a urcat pe munte, iar acolo, faţa Lui a apărut strălucind.

„Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”. (Matei 17,2). Sărbătoarea datează de la începutul secolului al IV-lea când împărăteasa Elena a ctitorit o biserică pe muntele Tabor.

Cine spală în această zi, va fi năpădit de păduchi și nu îi va mai crește părul

Privită ca și începutul toamnei, sărbătoarea Schimbării la Față este considerată a fi ziua de hotar pentru vară, de acum încolo vremea începând să se răcească. Acest praznic este foarte important, întrucât în această zi se spune că cerurile se deschid iar cei aleși de Dumnezeu pot să vadă Porțile Raiului.

Tradiția spune că persoanele care nu țin această mare sărbătoare vor începe să se veștejească ca frunzele toamnei, iar cine spală va fi plin de ploșnițe și păduchi și nu îi va mai crește părul. Femeile însărcinate care respectă Schimbarea la Față vor naște ușor, iar copiii ce îi vor aduce pe lume vor fi sănătoși. De asemenea, se crede că persoanele care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, vor muri până la sfârșitul anului.

Dezlegare la pește

Pentru ca toți creștinii să se bucure așa cum se cuvine de această sărbătoare, pe 6 august este dezlegare la pește. De Schimbarea la față nu aveți voie să vă certați cu nimeni, nici să fiți certat cu cineva, pentru că așa veți fi tot anul.

Cei care suferă de patima băuturii, a tutunului sau a precurviei și se roagă, va fi mântuit. Potrivit tradiției, se duc la biserică alimente pentru a fi sfințite, apoi se împart celor nevoiași. În această sfântă zi, nu e bine să vă scăldați în apele de munte pentru că vin cerbii să le spurce și vă veți îmbolnăvi.

Acum se culeg și ultimele plante de leac. În ziua de 6 august, nimeni nu are voie să doarmă afară. Pentru spor și sănătate, se împart struguri.