Durerea de genunchi, cea mai comună afecțiune? Ce trebuie să faci și ce NU trebuie să faci
Durerea de genunchi, una dintre cele mai comune afecțiuni, are o varietate mare de cauze și, implicit, o serie de tratamente specifice. Această durere poate apărea în diferite părți ale genunchiului și poate fi agravată de anumiți factori externi. Vestea bună este că există câteva metode simple cu ajutorul cărora se poate reduce această durere.
Durerile de genunchi – Cum apar, ce afecțiuni o pot determina?
De regulă, aceste tipuri de dureri sunt cauzate fie de fracturi la nivelul genunchiului, fie de anumite afecțiuni, fie de leziuni ale ligamentului sau ale meniscului. Pe termen lung trauma provocată structurii osoase poate influența funcționara corectă a genunchiului.
Cele mai frecvente tipuri de leziuni ale genunchiului sunt leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA) iar aceste leziuni apar, de regulă, în timpul antrenamentelor fizice.
Există și alte leziune de ligament care pot cauza dureri ale genunchiului, însă au incidență mai rară: leziunile ligamentelor colaterale mediale sau laterale și, alături de leziunile de ligament, pot genera dureri ale genunchiului. Răsucirea bruscă a genunchiului poate leza meniscul, acest tip de vătămare fiind specifică celor care joacă fotbal frecvent.
- Iată care sunt afecțiunile care pot determina apariția durerilor la nivelul genunchiului:
- artrita infecțioasă – infecția poate ajunge la genunchi unde cauzează inflamație și durere
- tendinita patelară – inflamarea tendoanelor care leagă genunchiul de partea inferioară a piciorului
- poliartrita reumatoidă – o boală autoimună care afectează articulațiile
- osteoartrită – o boală degenerativă a oaselor, specifică persoanelor de vârsta a treia
- guta – un tip de artrită localizată în degetul mare al piciorului care poate afecta și genunchiul și care se manifestă prin episoade de durere acută
Atenție! Durerile de la nivelul genunchiului se pot înrăutăți prin exercițiile fizice intense, de sedentarismul pronunțat dar și de mișcări bruște.
Cum putem ameliora aceste dureri?
Cea mai simplă modalitate de a remedia senzația de durere este rapusul genunchiului afectat: un repaus la domiciliu de 1-2 zile poate rezolva durerile minore dar afecțiunile mai severe necesită mai mult timp de odihnă. În cazul în care durerile nu se ameliorează, se recomandă consultarea medicului specialist.
După ce durerea a trecut, se recomandă revenirea la un ritm de viață activ, în limita parametrilor normali: exercițiul fizic ajută la fortifierea mușchilor care îmbracă articulațiile și ligamentele oaselor, oferind astfel o protecție crescută genunchilor. Se recomandă gimnastica în apă sau artele marțiale.
Dacă ți-ai accidentat genunchiul, ideal este să îți întinzi piciorul rănit, într-o poziție relaxată, susținut de o pernă și să îți pui o compresă cu gheață pe genunchi pentru a opri procesul de inflamația și pentru a accelera vindecare. De asemenea, nu este o rușine să te susții, în mers, de un baston. Poate să-ți ofere echilibrul și susținerea de care ai nevoie. Se recomandă un baston cu vârf antiderapant care trebuie susținut într-un unghi de 45 de grade.
Acordă o atenție deosebită articolelor de încălțăminte: o talpă subțire, un toc înalt sau o platformă alunecoasă pot crește riscul de accidentare al genunchiului. De fiecare dacă când este posibil, alege încălțăminte comodă, cu talpă antiderapantă și stabilă.
Atenție la greutatea corporală: kilogramele în plus pot pune o presiune mai mare pe genunchi și acest lucru crește riscul de artrită și de alte afecțiuni sau posibile vătămări ale genunchiului.
Acupunctura este o practică din ce în ce mai des întâlnită pentru ameliorarea durerilor. Potrivit cercetărilor din domeniu, poate miniua durerile provocate de artrită. De asemenea, durerile articulare se pot remedia și cu ajutorul unor băi calde cu sare și ulei esențial de lavandă. Sarea are proprietăți antiinflamatorii iar uleiul esențial de lavandă are rolul de a relaxa, apa caldă ajută la ameliorarea durerilor articulare, osoase și musculare.