LOBODA, o verdeaţă de sezon plină de beneficii – cum se consumă şi la ce ne ajută
Loboda (Atriplex hortensis) este cunoscută mai ales ca ingredient pentru ciorbe, însă consumată în stare crudă, are efecte terapeutice mult mai puternice.
Există trei varietăţi de lobodă cunoscute – cu frunze roşii, verzi şi galbene – frecvent folosite primăvara. Toate au proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante.
Salată din frunze de lobodă
♣ O mână de frunze proaspete de lobodă se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu 1 linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei (de floarea-soarelui sau de măsline, presate la rece).
- Salata se consumă la maximum 30 de minute de la preparare, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumăm alte alimente, şi o porţie la prânz. O cură cu salată durează minimum 12 zile. Pentru tratarea unor boli cronice, cura de salată durează 1-2 luni.
Frunzele de lobodă consumate proaspete aduc următoarele beneficii pentru sănătate:
Tratează acneea, bolile de piele în general
Salata de frunze de lobodă şi de păpădie combate acneea şi bolile de piele în general. Se consumă 2-3 porţii pe zi. O cură durează minimum 2 saptamâni, şi 1 lună la persoanele cu boli cronice.
Adjuvant în bronşită şi astm
Frunzele proaspete de lobodă au efecte antiinflamatoare, emoliente şi antiinfecțioase asupra căilor respiratorii superioare. În plus, scad febra.
Stimulează digestia
Fibrele alimentare şi mineralele din lobodă optimizează procesele digestive, prevenind constipaţia, precum şi problemele gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice sau chiar cancerul de colon.
Ajută la purificarea rinichilor
Loboda are un efect laxativ şi diuretic uşor, stimulând urinarea. Aceasta ajută la purificarea rinichilor şi la eliminarea rapidă a toxinelor, excesului de săruri, de apă sau chiar grăsime din organism. Prin urinarea frecventă, rinichii funcţionează corect. În plus, consumul de lobodă este benefic şi pentru sănătatea vezicii biliare.
Îmbunătăţeşte metabolismul
Proteinele, mineralele şi vitaminele din lobodă participă la reglarea hormonală, necesară pentru menţinerea corectă a funcţionării întregului organism.
Întăreşte sistemul imunitar
Conţinutul ridicat de vitamina C (de 2 ori mai multă decât în lămâie) din lobodă stimulează celulele albe din sânge, producând o regenerare celulară şi vindecare a organismului mai rapide.
Are efect anti-cancerigen
Antocianina din lobodă este un antioxidant deosebit de puternic, având capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia celulelor canceroase.
Previne formarea cheagurilor de sânge
Loboda îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi purifică sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.
Previne accidentele vasculare
Prin conţinutul de vitamina K, loboda are proprietatea de a reduce riscul apariţiei de accidente vasculare.
Ideală în curele de slăbire
Loboda are puternice efecte diuretice şi laxative, fiind ideală în curele de slăbire.
Contraindicaţii
Loboda conţine niveluri semnificative de acid oxalic, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de pietre la rinichi, pietre biliare sau gută ar trebui să evite consumul său. De asemenea, loboda nu ar trebui consumată de cei care iau anticoagulante.