Medicina NaturistaRecomandate

Mărarul – condiment deosebit și tratament pentru boli cronice, anemie și întărirea sistemului imunitar

Este folosit de sute de ani pentru beneficiile oferite și este unul dintre cele mai cunoscute condimente din bucătăria românească.

În acest articol, vom explora beneficiile mărarului pentru sănătate, iar scopul nostru este de a oferi informații complete și utile, astfel încât acesta să devină un articol de referință pe această temă.

Beneficiile mărariului pentru sănătate

Mărarul conține compuși organici, vitamine și minerale care îi conferă proprietăți digestive, antiinflamatorii, analgezice și antispasmodice. Studiile arată că mărarul poate contribui la stimularea sănătății digestive, precum și la îmbunătățirea insomniei, sughițului, diareei, dizenteriei, tulburărilor menstruale, tulburărilor respiratorii și a cancerului.

Mărarul este bogat în vitaminele A și C, precum și în cantități semnificative de folat, fier și mangan. Vitaminele A și C sunt antioxidante naturale, protejând organismul împotriva radicalilor liberi care pot provoca daune celulare și boli cronice.

Fierul și manganul sunt minerale esențiale care ajută la menținerea sănătății oaselor și la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar.

Uleiurile esențiale care e găsesc in mărar stimulează secreția de bilă și sucuri digestive, ajutând la digestia alimentelor și prevenind constipația. Aceste uleiuri esențiale au și efecte calmante, oferind un somn mai bun și reducând anxietatea.

Mărarul este de asemenea benefic pentru sănătatea oaselor. Conținutul său de calciu împreună cu alte minerale esențiale, reprezintă o componentă cheie în creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor, precum și în repararea oaselor rănite. Osteoporoza afectează milioane de oameni în fiecare an, iar calciul este un element important în protejarea oaselor.

Studiile au arătat că mărarul poate contribui la reducerea fluctuațiilor lipidelor serice și a nivelurilor insulinei în diabetul indus de corticosteroizi. De asemenea, mărarul a fost mult timp asociat cu activitatea antimicrobiană și s-a demonstrat că acesta împiedică o serie de infecții microbiene în tot corpul, atât cele din diferite organe cât și la nivelul pielii.

Mărarul poate fi deosebit de util pentru cei care suferă de diaree, deoarece are proprietăți digestive foarte bune. Ajută la vindecarea diareei

și inhibă infecțiile microbiene care încearcă să atace organismul. Flavonoidele din mărar stimulează secreția anumitor hormoni care ajută la menținerea ciclurilor menstruale adecvate.

Efecte antiinflamatoare

Mărarul este cunoscut de mult timp ca o plantă antiinflamatoare, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea inflamației și a durerii asociate cu boli precum artrita. Acesta poate reduce inflamația sistemului respirator și poate ajuta la prevenirea astmului.

Alte componente găsite în mărar sunt anti-congestive și antihistaminice, contribuind la clarificarea congestiei sistemului respirator din cauza histaminei, alergiilor sau tusei. Acesta protejează împotriva infecțiilor microbiene în gură și antioxidanții minimizează daunele cauzate de radicalii liberi asupra gingiilor și dinților.

Mărarul are și proprietăți antioxidante puternice, protejând organismul împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și a efectelor nocive ale poluanților și a toxinelor din mediu. Acesta îmbunătățește urinarea, ajutând astfel la îndepărtarea toxinelor, sărurilor în exces și a apei din organism. Mai mult, este carminativ și antispasmodic. Stimulează lactația și secrețiile endocrine.

În concluzie, mărarul este o plantă deosebit de valoroasă pentru sănătatea noastră. Beneficiile sale includ capacitatea de a stimula sănătatea digestivă, de a ușura insomnia, sughițul, diareea, dizenteria, tulburările menstruale, tulburările respiratorii și de a proteja împotriva cancerului.

De asemenea, poate da un impuls sistemului imunitar și poate proteja împotriva degradării oaselor. Mărarul este o plantă versatilă și poate fi folosit în multe feluri în bucătărie, în timp ce oferă și beneficii semnificative pentru sănătate.

Recomandăm adăugarea mărarului în dieta zilnică și utilizarea acestuia în scopuri medicinale, sub supravegherea unui specialist în domeniu. Este important să ne amintim că mărarul poate interacționa cu anumite medicamente și poate avea contraindicații pentru anumite afecțiuni, deci este important să vorbim întotdeauna cu medicul nostru înainte de a utiliza plante medicinale.

Rețetă de ceai de mărar:

Pentru a beneficia de proprietățile medicinale ale mărarului, una dintre cele mai simple și eficiente modalități este prepararea unui ceai de mărar.

Pentru a pregăti acest ceai, veți avea nevoie de o lingură de semințe de mărar sau o mână de frunze de mărar proaspete, o cană de apă și, opțional, miere sau suc de lămâie pentru a adăuga gust și arome.

Pentru a pregăti ceaiul, puneți apa la fiert într-un ibric sau o cratiță. Adăugați semințele de mărar sau frunzele de mărar proaspete în apă și lăsați-le să fiarbă timp de câteva minute. Apoi, scoateți ibricul sau cratița de pe foc și lăsați ceaiul să se răcească timp de câteva minute.

Pentru a-i adăuga gust și arome, puteți adăuga o lingură de miere sau suc de lămâie în ceaiul de mărar. Ambele ingrediente pot adăuga o aromă plăcută și dulce și pot spori beneficiile pentru sănătate ale ceaiului.

Ceaiul de mărar poate fi savurat în orice moment al zilei și poate fi consumat atât cald, cât și rece. Acesta poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, la reducerea inflamației, la eliminarea toxinelor din organism și la îmbunătățirea sănătății oaselor.

Recomandăm consultarea medicului înainte de a începe să consumați ceai de mărar în mod regulat, mai ales dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate sau luați medicamente.

Sursa: suntgospodina.net