Păducelul sau „Doctorul Inimii” cum îl numesc doctorii francezi – spun că le prelungeşte viaţa cu minimum 10 ani

Specialiştii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale constatate la persoanele vârstnice, cu inima şubrezită.

De aceea, bătrânii francezi beau zilnic cel puţin un ceai de păducel, convinşi că le prelungeşte viaţa cu minimum 10 ani. Medicina tradiţională de la noi foloseşte preparatele din păducel în peste 50 de afecţiuni, în principal la cele cardiace şi nervoase.

Organele sale vegetale utilizate în scopuri terapeutice sunt: florile, frunzele şi fructele.

Florile se culeg manual, împreună cu frunzele, în buchete, la începutul înfloririi, pe timp însorit, după ce s-a ridicat roua.

Proprietatile terapeutice

Paducelul are insusiri multiple, pe masura continutului foarte variat de principii active existente in flori, frunze si fructe. In primul rand, sunt luate in considerare actiunile exercitate asupra aparatului cardiovascular: vasodilatatoare in special la nivelul vaselor coronariene si periferice, hipotensive, brahicardizante, tonic-cardiace si tonotrope asupra miocardului, datorita compusilor flavonici.
In sistemul nervos central actioneaza prin efecte sedative, antispasmodice si usor hipnotice. In plus, actioneaza ca bronhodilatator, febrifug si stimulator al respiratiei.

Remediu valoros pentru bolile de inima

Efectele tamaduitoare ale produselor sunt asigurate de amestecul complex al principiilor active care actioneaza sinergic asupra diferitelor afectiuni maladive.
Se pare ca nu exista in natura un prieten mai bun al inimii decat paducelul, care intra in randul remediilor cu cea mai mare eficienta in prevenirea si tratarea bolilor cardiace si vasculare, mai ales daca au la baza un substrat nervos.

Dintre aceste afectiuni pot fi mentionate:


– insuficienta cardiaca manifestata prin miocardita, cardiopatie ischemica (dureroasa sau nedureroasa) si riscul acceselor de angina pectorala (Angor pectoris);
– hipertensiune arteriala si tensiune oscilanta, care sunt reglate prin imbunatatirea vascularizatiei, in urma vasodilatarii arteriale, coronariene si periferice;
– tulburari de ritm cardiac cu extrasistole, palpitatii, tahicardie paroxistica, aritmii, spasme vasculare si bufeuri congestive;


– ateroscleroza coronariana, cu blocarea sau reducerea fluxului de sange oxigenat de la inima spre creier, tratamentele avand rolul de a imbunatati circulatia la nivelul scoartei cerebrale si de a preveni accidentele cerebrale (congestii);
– nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie perceptibila.
In toate aceste boli cardiovasculare, efectele benefice ale tratamentelor cu preparate din paducel sunt recunoscute de toti medicii terapeuti, care apreciaza actiunea stimulatoare asupra activitatii inimii bolnave si intarirea fortei de contractie, mai ales dupa sechele post-infarct. In bolile cardiace degenerative se inhiba patrunderea ionilor de calciu in celulele miocardice si se reia nutritia optima a muschiului cardiac. Anunt

Paducelul regleaza sistemul nervos


Un tratament bine condus are un rol esential in calmarea sistemului nervos, intervenind in:
– stari de nervozitate si distonii neurovegetative (spaime, atacuri de panica, ameteli, migrene, tiuituri in urechi);
– emotivitate excesiva la persoane cu labilitate psihica, sensibile, irascibile si permanent agitate;
– insomnii, dureri de cap, oboseala, stari de anxietate si depresie psihica;
– agresivitate si tulburari de comportament la copiii impulsivi, cu tendinte spre batai, distrugeri, tipete, violente verbale.
S-a constatat ca paducelul are un rol important in oxigenarea si hranirea celulelor nervoase, marind capacitatea de aparare a organismului.

Rol important in reglarea colesterolului


De multa vreme, au fost constatate actiunile favorabile in prevenirea si combaterea tulburarilor de pubertate si de menopauza, cu bufeuri, insomnii sau stari de nervozitate si neliniste la femei. Alte efecte au fost evidentiate in reducerea colesterolului, in unele afectiuni digestive (diaree, dizenterie, dispepsie, litiaza biliara), iar in uz extern contra unor boli de piele (panaritiu, lichen, bataturi, mancarimi pe talpi si intre degetele picioarelor).

„Laptele batranilor“ previne alterarea capacitatilor mentale

La persoanele de varsta inaintata, paducelul este cel mai bun remediu in fazele de degenerare a cordului, previne alterarea capacitatii mentale specifice senilitatii, indeparteaza depresiile psihice si simptomele bolii Alzheimer. Creste cu 40% capacitatea de efort fizic si intelectual, respiratia este mai bine reglata, iar inima are o rezistenta sporita la solicitarile indelungate si la stresul cotidian.

Cura cu tinctura de paducel


Extractele de paducel, obtinute in alcool, vin si siropuri, macerate, sunt apreciate ca cele mai eficiente medicamente de origine vegetala pentru dereglarile cardiovasculare si ale sistemului nervos.
Tinctura de paducel se prepara din 20 g flori, frunze sau fructe uscate, care se maruntesc intr-un mojar sau se macina si se pun la macerat in 100 ml alcool 600, timp de 10 zile, intr-un borcan inchis ermetic. Se strecoara prin tifon in sticlute inchise la culoare. In cantitate mai mare, se iau 10 linguri cu planta uscata, la 500 ml alcool 600, care se macereaza 14 zile. Se consuma intern cate 10-15 picaturi, diluate in 50 ml apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale, in cure de 3 saptamani pe luna.
Tratamentele cu tinctura pot avea efecte remarcabile, preventive si curative, in primul rand in bolile de inima si de circulatie sanguina, cum ar fi cardiopatie ischemica, angina pectorala, hipertensiune arteriala, nevroze si aritmii cardiace (palpitatii, extrasistole de orice natura, tahicardie paroxistica) si edeme cardiace cu umflarea picioarelor si mainilor, ca urmare a actiunii vasodilatatoare generale si coronariene si de irigare normala a creierului si a inimii, prevenind infarctul si favorizand activitatea continua a muschiului cardiac.
La crizele de angina pectorala, manifestate prin dureri acute in zona inimii sau ca o gheara spre umarul stang, bolnavul va fi intins la orizontala, in repaus absolut si cu capul mai sus, fara masaje sau gimnastica respiratorie si va lua inghitituri rare de tinctura.
In combaterea hipertensiunii arteriale, cura cu tinctura de paducel, eventual asociata cu tinctura de talpa-gastei, se face in paralel cu o alimentatie vegetariana, cu multe cruditati, saraca in sare si fara condimente iuti.
Tinctura de paducel este benefica si in combaterea starilor de nervozitate, emotivitate excesiva, in epuizarea fizica sau psihica a organismului si in starea de oboseala, amnezie, tetanie si anxietate, determinand un somn linistitor.
Se poate sublinia ca tinctura de paducel se asociaza bine cu tinctura de valeriana (in parti egale), din care se iau cate 30-50 de picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu efecte deosebite in bolile de inima si de nervi. Luata in doze de 3-4 lingurite pe zi, in cure de cate o luna, tinctura de paducel are efecte exceptionale in oprirea tulburarilor de menopauza, mai ales cand se asociaza cu dieta lacto-vegetariana cu multe cruditati.

Siropul – tonic cardiac


Siropul de paducel se prepara intr-un borcan de sticla cu capac, in care se pun, alternativ, un strat de flori proaspete si tocate marunt si un strat de miere de albine pana la umplerea borcanului, ultimul fiind stratul de aprox. 2 cm de miere. Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza la intuneric si la racoare, timp de 4-5 saptamani, dupa care se strecoara in sticlute inchise la culoare.

Se ia cate o lingura de 4 ori pe zi, in cure de lunga durata, avand efecte excelente de tonic-cardiac, calmant al sistemului nervos central si al starii psihice, cu reducerea impulsurilor agresive ale copiilor si adultilor.
Pulberea de paducel se prepara din flori uscate, macinate fin, din care se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, inghitind putina apa, intr-o cura de 3 luni. Tratamentul favorizeaza vascularizarea muschiului cardiac, calibrarea vaselor de sange care alimenteaza inima, elimina sechelele post-infarct si stabilizeaza valorile tensiunii arteriale. De asemenea, poate reduce cu 40% nivelul colesterolului din sange, avand actiuni pozitive si in tratarea arteritelor obliterante.
Vinul de paducel se prepara din 50 g flori de paducel si 50 g vasc, care se macereaza timp de 7 zile in 500 ml vin alb; se strecoara si se bea cate un pahar inainte de mesele principale, avand efecte bune in tulburari de menopauza, insomnii ale cardiacilor si dispepsii la stomac, de origini nervoase.

Infuzia de paducel calmeaza starile nevrotice


Infuzia de paducel (flori, frunze, fructe) se prepara dintr-o lingurita cu planta uscata, la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit timp de 10-15 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri neindulcite pe zi, fractionate in mai multe reprize, inainte de mesele principale, in cure de 2-4 luni.
Efectele consumului de infuzie sunt constatate imediat in prevenirea si combaterea suferintelor cardiovasculare (palpitatii, hipertensiune, angina pectorala), mai ales la persoane de varsta a treia. Calmeaza si stabilizeaza starile nevrotice, alunga gandurile stresante, atacurile de panica, emotiile si starea de anxietate cuplata cu depresia psihica. Dupa consum, se produce un somn fara cosmaruri, iar la femei se elimina tulburarile de menopauza. Persoanelor cu varice pronuntate la picioare le este indicat sa bea zilnic un litru de infuzie din flori de paducel, in care s-a macerat, timp de o ora, coaja de la o lamaie, intr-o cura de 5 luni.
Pentru a avea efecte sporite, infuzia de paducel se asociaza cu valeriana sau cu talpa-gastei, iar pentru a capata un gust placut se adauga o cantitate mica dintr-o planta aromatica (tei, menta, busuioc, lavanda). Anunt

error: Content is protected !!