PĂPĂDIA – Cura de 30 de zile care scade GLICEMIA și nevoia de INSULINĂ la DIABETICI
Păpădia este un remediu foarte valoros pe care Dumnezeu l-a așezat în natură, sub masca unei buruieni aparent nesemnificative și banale. Puțini dintre noi știu că această plantă este în totalitate comestibilă: frunzele, tulpinile, florile și rădăcina. Foarte multe popoare consumă tijele înflorite cu regularitate.
Rădăcina este recent studiată pentru proprietățile ei anticancerigene puternice. În trecut, frunzele de păpădie erau consumate în salate și sandviciuri, sau erau fierte. Încă din secolul al 18-lea, păpădia a început să fie folosită în scop terapeutic ca agent detoxifiant, fiind incorporată în diferite tonice pentru purificarea sângelui, ficatului și rinichilor.
Păpădia are un conținut nutrițional comparabil cu cel al spanacului și salatei verzi. Este o sursă foarte bună de beta-caroten, calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, vitamine din complexul B, proteine și fibre.
Nutriționiștii și botaniștii recomandă păpădia persoanelor cu diabet, deoarece această plantă ajută la scăderea glicemiei. Dr. Virginia Ciocan, cercetător și biolog român de excepție citează rezultatele unor experimente făcute de americani pe un grup de persoane cu diabet insulino-dependent. Aceștia au consumat tije florale de păpădie la fiecare masă a zilei (cu 30 de minute înainte), timp de o lună de zile. La finalul celor 30 de zile, participanții nu au mai avut nevoie de insulină.
Au continuat cura cu păpădie, consumând câte 100-150 g de frunze și tije florale pe zi. Studiile preliminare pe animale au arătat că păpădia ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Iată ce spune botanista austriacă Maria Treben în una din cărțile sale: „Diabeticii ar trebui să mănânce aceste tulpini, până la 10 pe zi, atât timp cât păpădia este înflorită”.
La început de primăvară, când păpădia abia apare, se taie până la rădăcină, se spală bine și se folosește la salată. Păpădiile cu tulpina de culoare gălbui-lăptoasă este mai gustoasă și mai fragedă decât cea cu tulpina verde. Maria Treben recomandă diabeticilor să consume această salată zilnic, la amiază și seara.
Apoi, la începutul lunii mai, când păpădia este deja înflorită bine, se va face o cură de 1 lună de zile, în care se consumă câte 10-15 tulpini pe zi. Se poate obține o scădere totală a nivelului de zahăr din sânge. Spălați tulpinile cu tot cu flori, eventual cu o soluție din oțet și bicarbonat de sodiu. Îndepărtați apoi florile și mestecați încet tulpinile. Păpădia trebuie culeasă din zone nepoluate, ferite de pesticide și ierbicide. Evitați locurile din preajma străzilor, clădirilor, aleilor populate de animale.
Atenție! Contraindicații și precauții University of Maryland Medical Center susține că persoanele care iau medicamente orale pentru diabet sau insulină, anticoagulante, antiacide sau alte medicamente care sunt metabolizate de ficat, trebuie să evite păpădia.
Frunzele de păpădie trebuie utilizate cu precauție de persoanele care iau medicamente diuretice, litiu, digoxină, estrogeni, corticosteroizi, laxative, potasiu, și de persoanele care sunt alergice la margarete, crizanteme, gălbenele. Plantele trebuie utilizate cu precauție maximă de femeile gravide, de cele care alăptează și de copiii sub 2 ani