Prune pentru menținerea tiroidei sanatoase, împotriva cancerului, dar pentru alte organe și afecțiuni. Să aflăm mai multe!
Prune pentru menținerea tiroidei sanatoase, împotriva cancerului, dar pentru alte organe și afecțiuni. Să aflăm mai multe!
Când aveți ocazia să cumpărați prune proaspete coapte, asigurați-vă că le folosiți. Cert este că prunele sunt o sursă bogată de nutrienți pentru sănătatea ta și este foarte important să consumi cât mai multe dintre aceste fructe proaspete de sezon. Cu toate acestea, prunele uscate (prunele uscate) sunt și ele utile, dar nu este întotdeauna posibil să fii sigur de calitatea și condițiile de păstrare a fructelor uscate.
Ajuta glanda tiroida
Pruna are multe posibilități de a ajuta organismul, alimentându-l cu substanțe importante.
De ce este prețuită pruna?
În primul rând, pentru vitamine și microelemente. Pruna conține vitaminele A (β-caroten), grupa B (B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B6, B12), C, E, K. Aceștia sunt, în primul rând, antioxidanți care protejează celulele corpului de la deteriorarea radicalilor liberi de oxigen. Antioxidanții previn, de asemenea, oxidarea colesterolului și ajută la menținerea sănătății inimii. Vitaminele sunt implicate în procesele metabolice ale organismului, absorbția oligoelementelor, sinteza proteinelor, producția de hormoni, menținerea coagularii normale a sângelui; susține sănătatea tuturor organelor și sistemelor corpului. Pentru metabolismul energetic, în care glanda tiroidă joacă un rol major, vitaminele B sunt cele mai importante.
Oligoelementele conținute de prune sunt potasiu, fluor, fosfor (mai mult decât în mere și pere), magneziu, fier, calciu și zinc.
Datorită acestor substanțe, organismul menține circulația normală a sângelui, sănătatea sistemului cardiovascular, a oaselor, a pielii și a altor organe.
Prunele îmbunătățesc sănătatea inimii și vasculare
Antioxidanții găsiți în prune ajută celulele musculare ale inimii să reziste la oxidare, prevenind astfel bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Consumul regulat de prune (atât proaspete, cât și uscate) ajută la creșterea fluxului sanguin în artere. Consumul de prune îmbunătățește circulația sângelui datorită conținutului lor de fier. Conținutul ridicat de potasiu din prune ajută la reglarea contracțiilor mușchilor inimii.
Menținerea unui sistem digestiv normal
Prunele sunt adesea asociate cu scăparea de constipație. Substanțele conținute de prune au efect laxativ și favorizează secreția de lichid în intestine și, de asemenea, contribuie la eliminarea eficientă a deșeurilor prin colon. În plus, prunele sunt o sursă bună de fibre alimentare. Prunele conțin și pectine (fibre gelatinoase) care ajută la curățarea organismului de metalele grele, în special de mercur, care duce la deteriorarea tiroidei.
Prune și metabolism normal
Prunele au un conținut scăzut de calorii și zaharuri. Mai mult, prunele au efect antihiperglicemiant și ajută în lupta împotriva diabetului. Un studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină Wakayama (Japonia) a arătat că consumul de extracte de prune ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a trigliceridelor din organism. Flavonoidele găsite în prune ajută la creșterea sensibilității la insulină din organism.
În plus, prunele conțin fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de colesterol și inhibă producția de colesterol în ficat. Fibrele solubile absoarbe bila, care este produsă cu ajutorul colesterolului. Astfel, atunci când bila este absorbită de fibra solubilă din prune, ficatul folosește colesterolul stocat în organism, scăzând astfel nivelul colesterolului.
Pruna este recomandată a fi utilizată ca parte a dietelor în lupta împotriva urolitiazelor
Sistemul nervos va spune „mulțumesc” pentru prune
Studiile au arătat că flavonoidele găsite în prune sunt eficiente în oferirea de protecție împotriva tulburărilor cognitive și neurodegenerative legate de vârstă. Fitonutrienții benefici prezenți în prune ajută la reducerea inflamației în zonele neurologice și îmbunătățesc funcțiile de învățare și memorie. Și cu ajutorul vitaminelor B6, sistemul nervos funcționează constant: impulsurile nervoase sunt formate corect, iar celulele creierului se dezvoltă.
Piele și oase
Prunele au efecte specifice care ajută la menținerea sănătății oaselor. Flavonoidele, cum ar fi acidul cafeic și rutina prezente în ele, ajută la oprirea distrugerii țesutului osos și la prevenirea bolilor precum osteoporoza la femeile aflate în postmenopauză. Polifenolii, împreună cu conținutul de potasiu al prunelor uscate, promovează formarea oaselor, îmbunătățesc densitatea osoasă și previn pierderea osoasă cauzată de deficiența hormonilor ovarieni. Există studii care demonstrează că consumul regulat de prune uscate ajută la restabilirea densității osoase care s-a pierdut deja din cauza îmbătrânirii.
Prunele îmbunătățesc circulația în cicatrice, promovând dezvoltarea pielii noi și reducând vizibilitatea cicatricei. Acest lucru ajută pielea să se vindece mai repede și să înlocuiască pielea deteriorată cu una nouă. Consumul de prune îmbunătățește și textura și elasticitatea pielii. Reduce petele întunecate de vârstă, pistruii, ridurile, datorită prezenței nutrienților anti-îmbătrânire. Extractele de prune sunt folosite și în diverse produse de îngrijire a pielii.
Protecția împotriva cancerului
Da, substanțele conținute de prune pot opri creșterea și răspândirea tumorilor canceroase. Componenta epicatechină izolată de oamenii de știință induce apoptoza (moartea celulară) în carcinomul hepatocelular uman sau cancerul hepatic. Antioxidanții și fitonutrienții (inclusiv acizii clorogene și non-clorogeni) au un efect de vindecare asupra celulelor canceroase de sân, fără a dăuna celulelor sănătoase din organism. Interesant este că prunele închise la culoare (roșiatice sau violete) sunt mai bogate în antioxidanți decât cele galbene.
Gemul pregătit corespunzător păstrează unele dintre proprietățile importante ale prunei. Și ce gust! E timpul să faci dulceață pentru iarnă…
CONCLUZIE.
Așadar, vedem că prunele sunt o sursă bună de substanțe utile pentru menținerea sănătății organismului. Pentru sănătatea glandei tiroide, prunele sunt utile, precum și pentru orice alt organ. Ca și în cazul oricărui produs, utilizați cu moderație și consultați medicul dacă aveți dubii