Rețete și remedii pentru afecțiuni pulmonare – Tinctură din muguri de brad, infuzie, decoct de cetină și sirop de brad
Profesorul universitar dr. Constantin Milică explică:
„Bolnavul, aflat într-o pădure de brad, beneficiază în mod gratuit de inhalații cu uleiuri volatile naturale (mai intense în timpul formării mugurilor: la sfârșitul lunii mai). În acest mediu curat și bine încărcat de oxigen, în care pădurea acționează ca un gigantic filtru ce preia noxele poluante din atmosferă, se vor fortifica plămânii, se vor elibera de spută căile respiratorii și respirația va fi mai profundă și mau ușoară.”
Mugurii de brad au efecte benefice mai ales în cazul bolilor de plămâni, ajutând la calmarea tusei. Au acțiune expectorantă, antiinflamatoare, bactericidă, revulsivă și fluidizantă a secrețiilor bronhice. Așadar, pădurile de brad sunt un mediu excelent de amenajare a sanatoriilor pentru refacerea bolnavilor cu afecțiuni respiratorii.
În medicina naturistă, siropul din muguri și cetină tânără este cel mai cunoscut preparat din brad.
Rețeta 1
Fierbeți 1 kg de muguri proaspeți, timp de 20-25 de minute, în 2 L de apă. După ce se răcește, adăugați 1 kg de zahăr dizolvat într-un L de apă. Puneți acest amestec pe foc și fierbeți timp de 5-10 minute. Strecurați în sticle astupate ermetic. Depozitați sticlele într-un loc răcoros.
Rețeta 2
În straturi alternative, puneți într-un borcan de sticlă 1 kg muguri de brad și 1 kg zahăr sau 1 kg miere de albine. Ultimul strat trebuie să fie cel de miere, gros de un deget. Închideți ermetic borcanul și lăsați-l la soare timp de 5-10 zile, până siropul se separă.
Strecurați, prin stoarcere cu tifon, și fierbeți timp de 5-10 minute. Transferați siropul fierbinte în sticle. Închideți sticlele ermetic și puneți-le într-un loc răcoros. Consumați zilnic câte 2-3 linguri, înainte de mese, diluate în apă caldă sau ceai fierbinte.
Are efecte în combaterea afecțiunilor respiratorii, precum astm bronșic, traheită, tuse persistentă, faringită, guturai, gripă, tuberculoză, sinuzită, bronșite cronice.
Tinctură din muguri de brad
Puneți 15 murguri tocați într-un borcan de sticlă. Adăugați 2 linguri de rășină de brad și 200 ml de alcool (90 grade) nediluat. Închideți ermetic borcanul și lăsați totul la macerat timp de 10 zile. Ulterior, strecurați conținutul în sticluțe închise la culoare. Se recomandă câte 1 linguriță, diluată în 50 ml de apă, de 3 sau 4 ori pe zi, într-o cură de 12 zile. Are efecte antiinflamatoare și antiinfecțioase în gastroenterite, vome și alte afecțiuni digestive.
Infuzie din muguri de brad
Puneți 2 linguri de muguri de brad în 250 ml de apă clocotită. Lăsați la infuzat timp de 10-15 minute după care strecurați. Se poate îndulci cu miere. Se recomandă câte 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, într-o cură de 3-4 săptămâni. Are acțiune benefice în caz de boli pulmonare, boli nervoase, digestive și renale.
Se pot face și inhalații din infuzie de muguri de brad, timp de 5-10 minute pentru a activa circulația sângelui spre cap și pentru a reda tonusul tenului obosit. După inhalație, capul se mai ține acoperit pentru încă 30 de minute pentru a evita frigul sau curentul.
Decoct din cetină
Fierbeți 1 kg de ramuri tinere de brad, timp de 10-15 minute, în 3 L de apă. Turnați în apa de baie și stați 15-20 de minute. Ajută în caz de boli reumatice, artrită reumatoidă, dureri articulare, oboseală fizică sau psihică, tonifierea generală a organismului, întărește sistemul nervos.