Medicina NaturistaRecomandate

ROSTOPASCĂ ȘI MIERE leac pentru FICAT

Rostopasca (Chelidonium majus) este un remediu natural deosebit de puternic. Planta e folosită în scop medicinal încă din Antichitate, îndeosebi pentru tratarea afecţiunilor ficatului și bilei. Astăzi este inclusă în numeroase formule de ceai pentru afecțiunile ficatului, în combinație cu păpădie, sunătoare, sulfină, cimbru, coada-șoricelului, cicoare și alte plante cu efecte hepatoprotectoare. Rostopasca este în prezent studiată şi ca agent anticancerigen.

Terapeuta Maria Treben spune că rostopasca poate fi folosită cu încredere în bolile hepatice cronice, în formă homeopatică. Curăță sângele și ficatul și ajută inclusiv în afecțiunile bilei și rinichilor. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, recomandă un remediu simplu pentru tratarea celulelor afectate ale ficatului, care se poate folosi ca adjuvant în hepatite.

Ingrediente

• 5 g de rostopască uscată
• 200 g de miere de salcâm
• 1 litru de apă clocotită

Preparare şi administrare

Plantele se mărunțesc între degete și se pun într-un bol. Se toarnă peste ele apa clocotită și se acoperă vasul. Se lasă la infuzat peste noapte (timp de 12 ore), apoi se filtrează. În ceaiul rezultat se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare.

Din siropul obținut se ia câte 1 lingură la fiecare oră, de zece ori pe zi. Ideal ar fi să se folosească planta proaspătă, deoarece prin uscare își pierde din proprietățile terapeutice. Se culege în perioada înfloririi.

Atenţie, totuşi: rostopasca nu trebuie oferită copiilor. În plus, poate deveni periculoasă dacă este administrată în doze mari.