Medicina NaturistaRecomandate

Semințe de dovleac – combat diabetul, bolile de inimă, celulele canceroase + alte beneficii importante

Dovlecii sunt o parte integrantă a sezonului de sărbători. De la sculptarea dovleacului (fenomen ce a căpătat popularitate in ultimii ani datorită sărbătorii cu origine celtică, Halloween) la plăcinta proaspătă de dovleac, este greu de imaginat toamna fără acest fruct portocaliu strălucitor.

Din păcate, semințele de dovleac, la fel ca uleiul de semințe de dovleac, se pierd adesea în amestec și sunt adesea aruncate sau ignorate cu totul în favoarea pulpei de dovleac vibrante.

Cu toate acestea, există numeroase beneficii ale semințelor de dovleac care le fac un plus demn în dieta ta, atât în ​​timpul sărbătorilor, cât și pe tot parcursul anului. Beneficiile semințelor de dovleac pot includ:

sănătate mai bună a inimii
niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge
calitate îmbunătățită a somnului
și altele

Beneficii

Care sunt beneficiile consumului de semințe de dovleac? Sunt o sursă bună de numeroși nutrienți importanți, inclusiv:
aminoacizi
fitosteroli
acizi grași nesaturați
compuși fenolici
tocoferoli
cucurbitacine
minerale valoroase

După cum s-a menționat mai sus, semințele de dovleac au fost incluse în dietele de vindecare de mii de ani. Într-o dietă ayurvedică, acestea sunt considerate alcalinizante și se consideră că hrănesc sângele, acționează ca un diuretic natural, suprimă apetitul și îmbunătățesc sănătatea reproducerii la bărbați.

În medicina tradițională chineză, acestea sunt, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la tratarea unei varietăți de afecțiuni, cum ar fi infecțiile parazitare și durerile de stomac – plus că se crede că susțin alăptarea la mame și promovează digestia sănătoasă.

Astăzi știm din studii că aceste semințe valoroase conțin compuși bioactivi care au activități antihelmintice, antidiabetice, antidepresive, antioxidante, antitumorale și efecte citoprotectoare.

Iată mai multe despre beneficiile consumului lor:

1. Bogate în antioxidanți pentru combaterea bolilor
Semințele de dovleac sunt încărcate cu antioxidanți, care sunt compuși puternici ce pot combate formarea radicalilor liberi și proteja celulele împotriva stresului oxidativ. Unele cercetări indică, de asemenea, că antioxidanții pot ajuta la prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, diabetul și tulburările autoimune.

Potrivit unui studiu pe animale publicat în Pharmacological Research din Statele Unite, uleiul de semințe de dovleac (obținut din grăsimea găsită în interiorul semințelor) a reușit să reducă inflamația și să prevină deteriorarea cauzată de radicalii liberi la șobolanii cu artrită.

Un alt studiu efectuat pe animale din Africa de Sud a arătat că un tip specific de proteine ​​extrase din semințele de dovleac a fost eficient în protejarea împotriva afectării ficatului datorită proprietăților sale antioxidante puternice.

2. Îmbunătățește sănătatea inimii
Deoarece sunt o sursă bună de electroliți, cum ar fi magneziu și potasiu, plus acizi grași sănătoși, semințele de dovleac și uleiul de semințe de dovleac, s-a dovedit că stimulează sănătatea inimii și contribuie la reducerea riscului de boli coronariene în mai multe moduri.

Pentru început, studiile pe animale arată că acest ulei poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la scăderea tensiunii arteriale, ambii fiind factori de risc majori pentru bolile de inimă.

Un studiu a constatat că suplimentele de ulei din semințe de dovleac au reușit să scadă tensiunea arterială diastolică, crescând în același timp nivelul de colesterol HDL benefic în sângele adulților.

În plus, semințele de dovleac pot crește, de asemenea, nivelurile de oxid nitric din organism. Acest lucru poate dilata vasele de sânge și poate promova fluxul de sânge pentru a ajuta inima să funcționeze mai eficient.

3. Stabilizează nivelul zahărului din sânge
Unul dintre beneficiile de top ale semințelor de dovleac este capacitatea lor de a regla nivelul zahărului din sânge, ceea ce este important pentru prevenirea simptomelor diabetului, cum ar fi sete crescută, oboseală, urinare frecventă și greață.

Aceste semințe sunt bogate în proteine ​​și fibre, ambele putând încetini absorbția zahărului în sânge pentru a promova un control mai bun al zahărului din sânge. Destul de interesant, un model animal din 2011 publicat în Journal of Diabetes and Its Complications a raportat că combinarea acestora cu in nu numai că a îmbunătățit starea antioxidantă la șobolani, dar a fost, de asemenea, eficientă în reducerea riscului de complicații ale diabetului.

4. Promovează calitatea somnului
Nu puteți dormi? Poate doriți să luați în considerare adăugarea unei doze de semințe de dovleac în dieta zilnică.
Semințele sunt o sursă bună de mai mulți nutrienți care sunt asociați cu o calitate mai bună a somnului, inclusiv triptofan și magneziu.

Triptofanul este un aminoacid esențial care joacă un rol în producția de substanțe chimice care induc o stare de relaxare în organism, inclusiv serotonina, melatonina, niacina și nicotinamida. Acest lucru explică de ce triptofanul este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți calitatea somnului, în special la cei cu tulburări de somn.

Între timp, sunt, de asemenea, o sursă bună de magneziu, un micronutrient important care s-a dovedit că ajută la îmbunătățirea mai multor markere de insomnie, inclusiv eficiența somnului, durata somnului și cantitatea de timp necesară pentru a adormi noaptea.

5. Îmbunătățește fertilitatea masculină
Unele cercetări care au implicat atât oameni, cât și animale indică faptul că semințele de dovleac pot fi benefice în special pentru fertilitatea masculină datorită conținutului bogat de fitonutrienți, inclusiv antioxidanți, acizi grași și zinc. În plus, pot promova sănătatea prostatei.

Un model animal din 2012 a constatat că suplimentarea cu ulei de dovleac a fost eficientă pentru prevenirea anomaliilor spermatozoizilor și creșterea numărului de spermatozoizi la șobolani. Un alt studiu a arătat că asocierea uleiului cu saw palmetto a reușit să scadă simptomele și să îmbunătățească calitatea vieții la bărbații cu hiperplazie benignă de prostată (BPH), o afecțiune comună caracterizată prin mărirea glandei prostatei.

De ce semințele de dovleac sunt bune și pentru femei? Grăsimile pe care le furnizează susțin sănătatea reproducerii la ambele sexe, deoarece organismul necesită acizi grași pentru a produce anumiți hormoni. În plus, au anumite efecte fitoestrogenice, de care pot beneficia unele femei care au un nivel scăzut de estrogen.

6. Ajută la combaterea creșterii celulelor canceroase
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, semințele de dovleac pot ajuta la combaterea creșterii și răspândirii celulelor canceroase pentru a ajuta la prevenirea cancerului.

Un studiu de cercetare in vitro a constatat că extractele de fitoestrogen din semințe de dovleac au proprietăți anticancerigene și ar putea juca un rol în prevenirea și tratamentul cancerului de sân.

În plus, potrivit unei revizuiri publicate în Food Research International, dietele bogate în semințe de dovleac au fost corelate cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv stomac, plămâni, colorectal și cancer de sân.

7. Îmbunătățește funcția vezicii urinare
S-a demonstrat că semințele de dovleac îmbunătățesc simptomele hiperplaziei benigne de prostată, o afecțiune care poate provoca dificultăți la urinare la bărbați. Nu numai asta, dar uleiul de dovleac poate contribui și la îmbunătățirea altor aspecte ale funcției vezicii urinare.

Un studiu a arătat că a fost capabil să îmbunătățească semnificativ simptomele vezicii urinare hiperactive și să corecteze disfuncția urinară.

Semințele de dovleac sunt un ingredient foarte nutritiv:

grăsimi sănătoase
proteină
mangan
magneziu
fosfor
cupru
zinc
fier

și altele

În ceea ce privește conținutul lor de grăsimi, acestea sunt pline de o varietate de acizi grași esențiali , inclusiv:

capric
miristică
stearic
oleic
linoleic
linolenic

Pe lângă nutrienții enumerați mai sus, profilul nutrițional al semințelor de dovleac conține și o cantitate mică de folat, vitamina B6, tiamină, vitamina A și seleniu.

Semințe de dovleac vs. semințe de floarea-soarelui
Fără îndoială, semințele de dovleac și semințele de floarea-soarelui sunt două dintre cele mai populare soiuri savurate pentru aroma lor și versatilitatea incredibilă. Ambele sunt bogate în fibre, proteine ​​și grăsimi sănătoase pentru inimă, plus un sortiment de vitamine și minerale esențiale.

Cu toate acestea, există mai multe diferențe unice între aceste două tipuri de seminte pline de energie.
Semințele de dovleac sunt plate, în formă ovală și verde deschis. De asemenea, sunt închise într-o carenă albă.

Semințele de floarea-soarelui, pe de altă parte, sunt bronzate și acoperite de cochilii cu dungi negre. Ambele au texturi netede și gusturi ușoare ce funcționează bine cu aproape orice condiment.

În ceea ce privește nutriția, o porție de aproximativ 30g de semințe de dovleac furnizează de obicei o cantitate mai mare de proteine ​​și o cantitate mai mică de calorii, grăsimi și fibre. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, mai bogate în magneziu, fier și mangan, în timp ce semințele de floarea-soarelui sunt o sursă mai bună de acid pantotenic, folat și cupru.

Moduri de consum
Semințele de dovleac sunt ușor de găsit la majoritatea comercianților și a magazinelor alimentare.

Dacă este posibil, cumpărați semințe crude sau cele prăjite fără ulei suplimentar. Alternativ, puteți merge direct la sursă și încercați să însămânțați un dovleac acasă.
Studiile arată că prăjirea semințelor poate îmbunătăți absorbția antioxidanților și le poate face mai ușor de digerat.

După ce ați pus mâna pe unele dintre aceste super semințe, vă puteți întreba cum să curățați semințele de dovleac, cum să uscați semințele de dovleac și cum să pregătiți semințele de dovleac pentru a mânca. Dacă sunt proaspete, începeți prin clătirea lor cu apă rece într-o strecurătoare, apoi agitați-le uscate. Evitați să folosiți un prosop de hârtie sau o cârpă de vase pentru a le usca, deoarece acestea se pot lipi.

Există o mulțime de metode diferite pentru a găti semințe de dovleac. Prăjirea lor în cuptor este probabil cea mai comună:
Întindeți-le într-un strat subțire pe o tavă de copt unsă cu ulei și coaceți în cuptor la 150 de grade timp de aproximativ 30 de minute.

Scoateți din cuptor și aruncați peste ulei de măsline, sare și condimentul preferat – cum ar fi boia, oregano, chimen sau praf de chili.
Așezați înapoi în cuptor și coaceți încă vreo 20 de minute, până când sunt crocante cu o culoare aurie frumoasă.

După ce le-ați prăjit, vă puteți bucura de ele ca o gustare delicioasă; aruncați-le peste salate, cereale sau iaurt; sau amestecați-le alături de o varietate de alte nuci și semințe. Vă puteți bucura, de asemenea, de semințele de dovleac crude ca o gustare sănătoasă și delicioasă, care să aibă același sortiment de beneficii pentru sănătate.

Este OK să mănânci semințe de dovleac în fiecare zi? Da, atâta timp cât sunt tolerate bine de organism și nu exagerați.
Rămâneți la aproximativ un sfert de ceașcă pe zi, deoarece acestea sunt relativ bogate în calorii și au, de asemenea, efecte fitoestrogen. (Prea mult în fiecare zi poate contribui la simptome legate de hormoni.)

Asigurați-vă că păstrați aportul cu moderație. Consumul de cantități mari poate provoca reacții adverse adverse, cum ar fi constipație, gaze sau balonare.
În plus, aceste semințe conțin o cantitate concentrată de calorii, astfel încât excesul ar putea contribui potențial la creșterea în greutate.