Siropul şi dulceaţa medicinală din flori de soc. Preparare si beneficii
Siropul şi dulceaţa medicinală din flori de soc. Preparare si beneficii
Mod de preparare: Se taie codiţele, apoi se dau florile proaspete de soc prin maşina de tocat. Se pune într-un borcan un strat de miere lichidă gros de un deget, apoi se adaugă un strat subţire de flori tocate, cu sucul nescurs, apoi din nou un strat de miere gros de un deget, un strat de flori tocate şi tot aşa, până la umplerea borcanului.
Ultimul strat va fi de miere, ceva mai gros decât celelalte (2-3 degete). Se lasă amestecul la rece (în cămară sau la beci – în nisip) timp de minimum două luni, apoi mierea se filtrează prin tifon şi se obţine siro¬pul sau se consumă amestecul nefiltrat, ca o dulceaţă medicinală din flori de soc. Atât siropul cât şi dulceaţa au – cu condiţia să fie preparate corect, un termen de garanţie de doi ani.
Mod de administrare: Siropul – se pun 1-2 linguriţe de sirop într-un pahar cu apă (200 ml), se adaugă eventual puţin suc de lămâie şi se amestecă foarte bine. Se beau 1-3 pahare de sirop pe zi, pe stomacul gol. Se fac cure de câte o săptămână.
* Dulceaţa medicinală – se iau două linguriţe pe stomacul gol, de trei ori pe zi, ţinându-se sub limbă preparatul până se dizolvă. După administrare se bea puţină apă, la ultima înghiţitură clătindu-se bine gura.
Indicatii terapeutice: Siropul şi dulceaţa din flori de soc sunt indicate ca adjuvant în tratamentul guturaiului, al gripei şi virozelor, în general. Se fac cure de două-trei săptămâni, pentru combaterea rinitei, a rinitei cronice, a infecţiilor urinare şi pentru calmare în infecţiile renale. Datorită efectului laxativ şi a celui depurativ, sunt indicate pentru tratamentul acneei şi al altor boli de piele.
Contraindicaţii: Diabet.