Medicina NaturistaRecomandate

SUCUL de ȚELINĂ – întărește NERVII, elimină TOXINELE, protejează INIMA, susține OASELE

Rădăcina de țelină este unul din cele mai valoroase alimente pentru dieta de toamnă-iarnă, datorită conținutului nutrițional dens.

Este recomandată tuturor categoriilor de vârstă. Poate fi consumată crudă, sub formă de salată sau suc, sau preparată termic, în diferite mâncăruri.

Ce conține țelina

Datorită bogăției de fibre, rădăcina de țelină este benefică pentru digestie și metabolism. Cantitățile mari de vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar și distrugerea radicalilor liberi care provoacă boli cronice: cancer, boli cardiovasculare etc.

Țelina este o sursă bună de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5 și B6), cu un rol major în sinteza macronutrienților, importanți pentru producția de energie.

Vitamina K pe care o conține este esențială pentru asimilarea calciului. Această vitamină direcționează calciul în oase, și nu în valvele inimii sau artere, unde se poate depune și cauza probleme.

Totodată, țelina ajută inima prin cantitatea mare de potasiu, un mineral cu un rol reglator al tensiunii arteriale.

Pe lângă vitamina K, țelinA conține și fosfor, care ajută metabolismul oaselor și previne osteoporoza.

Suc de rădăcină de țelină – preparare și administrare

Rădăcina de țelină se curăță de coajă și se taie cubulețe. Se trec prin mașina de stors sau se mixează în robot timp de 2-5 minute.

Se administrează câte 50-100 ml de suc pe zi, împărțit în 3 rații egale. O cură poate dura 15-20 de zile.

Este indicat ca sucul de țelină să fie amestecat cu un alt suc, de pildă morcov, castravete, varză, sfeclă roșie, în proporție de 1:3. Se poate adăuga și suc de lămâie sau miere de albine. Astfel, efectul tonic este mult mai mare, iar sucul este mai băubil.

Indicații terapeutice

Sucul de țelină are efecte detoxifiante, depurative și remineralizante. Este un bun drenor al ficatului și plămânilor. Are beneficii deosebite asupra sistemului nervos:

astenie
convalescență
surmenaj
nervozitate
febră
tuse
catar bronșic
obezitate
gută
reumatism
impotență
Sucul de rădăcină de țelină este recomandat și persoanelor care lucrează în medii poluate, precum și celor care consumă multă carne, iau multe medicamente sau fumează, ca detoxifiant natural. Doza zilnică este de 10-15 linguri. Se pot face cure de câte 2-3 săptămâni.

Citeste si: Suc de roșii + Lămâie + Ardei iute + Ghimbir + Țelină – Curăță arterele de grăsime cu un singur pahar de suc natural pe zi

Sucul de țelină se poate folosi și extern, sub formă de comprese, în:

ulcerații bucale
afecțiuni oculare
ulcere
plăgi
cancer de piele