Medicina NaturistaRecomandate

TINCTURA DE NUC – Tratează căderea părului, bolile metabolice, endocrine, intestinale, reumatice și hepatice. Iată cum se prepară rețeta

Pentru cei care au probleme cu caderea parului luna iulie este unul dintre cele mai bune momente pentru a prepara celebra tinctura din frunze de nuc, probabil unul dintre cele mai bune remedii naturiste verificate impotriva caderii parului si de regenerare a firelor de par degradate in urma vopsirii repetate.

Frunzele de nuc se recoltează din luna mai până în august, când au conţinutul cel mai ridicat în substanţe active benefice. Pentru a nu vătăma arborii, nu se recoltează de pe acelaşi copac mai mult de 2-3 kg de frunze proaspete. Un lucru important, pentru a pastra calitatile frunzelor intacte si a putea prepara o tinctura de buna calitate, frunzele trebuie uscate cât mai re­pede după recoltare, pe cale naturală, în strat subţire, ferite de soare. Cele mai bune frunze pentru prepararea tincturii sunt frunzele de nuc tinere si ferme din capătul ramurilor, motivul fiind ca acestea sunt cele mai bogate în compusi activi terapeutici.

Frunzele de nuc mai prezintă o serie de proprietăți foarte benefice pentru organismul uman. Prin prepararea lor sub diverse forme, dar mai ales sub forma de tinctura sau de infuzie se pot trata boli stomacale, intestinale, hepatice și multe altele. Astfel, frunzele de nuc devin un panaceu pe care strămoșii noștri îl foloseau ori de câte ori aveau nevoie și astfel își mențineau calitatea superioară a vieții până la adânci bătrâneți, scrie frunza-verde.ro.

RETETA TINCTURA DE NUC IMPOTRIVA CADERII PARULUI

Ingredientele necesare
• 30 grame de frunze de nuc bine uscate (asta inseamna cam 2-3 linguri de frunze uscate maruntite)
• 150 ml de alcool sau alt produs dis­tilat, obţinut în gospodărie
• 100 ml de apă de izvor sau minerala plata

MODUL DE PREPARARE AL TINCTURII

Trebuie tinut cont ca pentru a prepara corect aceasta tinctura, frunzele de nuc folosite trebuie sa fie foarte bine uscate. Apoi se pot farmita gros­cior frecandu-le in palme(mainile trebuie spalate bine inainte). Apoi se introduc intr-un recipent(sticla sau borcan) si se toarna peste ele cei 150 ml de alcool si apa. Ticntura trebuie lasata la macerat doua saptamani, insa trebuie agitata zilnic de 2-3 ori pentru a se intrepatrunde bine.

Dupa incheierea intervalului de macerare, amestecul trebuie filtrat prin tifon si lasat inca 5-6 zile in frigider pentru a se limpezi si apoi trece uşor partea limpede într-un alt recipient, aruncandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasu­lui.

Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picu­rător. Tinctura de nuc are ter­menul de valabilitate de 2 ani de la data preparării, deci ne poate fi de folos destul de mult timp. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se pot aparea in general in cel de al doilea an de la preparare, trebuie agitat flaconul de utilizare.

PROPRIETATILE SI UTILIZAREA TINCTURII DE NUC

Dupa fiecare spalare pe cap, se prepara un amestec format din 10-12 picaturi din tinctura din frunze de nuc si un litru de apa si se clateste parul cu ea apoi se maseaza bine pielea scalpului. Amestecul trebuie bine agitat inainte de folosire pntru a se dizolva tinctura de nuc care este foarte puternica. Dupa 8-10 clatiri cu aceasta solutie efectul va fi deja vizibil, firele de par vor fi mult mai ferme recapatandu-si vitalitatea si sanatatea, si veti observa ca parul nu mai cade. Un efect benefic suplimentar vizibil va fi ca si firele de par albe se vor mai inchide la culoare.

Efectul benefic al frunzelor de nuc asupra firelor de par se datoareaza substanțelor active pe care le acestea le conţin (uleiuri volatile, minerale, iuglona, tirozina), acestea regenerează părul şi îl ajuta să devină mai bogat şi mai sănătos. Deasemenea frunze de nuc contin o cantitate importanta de vitamina C care da stralucire parului, stralucire remarcata si de bunicii nostri care foloseau des acesta tinctura.

Pe langa utilizarea excelenta pentru a combate caderea parului, tinctura din frunze de nuc mai are cateva utilizari remarcabile, laudate de terapeutii din intreaga lume:

Tratamente interne

– Boli ale aparatului cardio-vascular – boală coronariană, hipertensiune, angină pectorală, infarct miocardic: câte 20 de picături din frunze de nuc, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu

Ad

– Boli ale aparatului circulator periferic – varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.- Boli ale aparatului digestiv – dispepsii, regurgitaţii, colici, diaree de natură bacteriană, flatulenţă, balonări: se iau câte 30 de picături de tinctura, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de galbenele.
– Boli metabolice şi endocrine – diabet zaharat, hipotiroidie: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fa­sole.
– Boli de natură inflamatorie tip reumatic: câte 30 de picături din tinctura de frunze de nuc, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie
– Obezitate se ia câte 1/2 linguriţăde tinctura, înainte de mesele principale

Sursa: viatasisanatate.com
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”