Medicina NaturistaRecomandate

Untul Pământului – Remediul Ideal pentru Dureri de Spate, Reumatism, Osteoporoză, Sinuzită, Monturi și Altele

Untul Pământului, cunoscut și sub numele de “viță neagră” datorită aspectului său distinct, este o plantă cu o tulpină ierboasă ce poate atinge până la patru metri în lungime. Își găsește adăpost pe pietre și alte plante, fiind recunoscută și sub denumirea sugestivă de “iarba femeilor bătute”. Această plantă a avut un rol important în medicina populară, fiind un leac tradițional pentru diverse afecțiuni.

Originea și Recoltarea

Untul Pământului crește în special în regiunile sudice ale țării, în luminișuri și pe marginea pădurilor. De obicei, este recoltat proaspăt, iar rădăcina sa imensă este dificil de scos. După ce este dezgropată, rădăcina se spală rapid în apă pentru a păstra substanțele sale benefice. Utilizarea sa poate fi sub formă proaspătă, aplicată direct pe piele sau sub formă de tinctură.

Proprietăți și Modul de Acțiune

Fitoterapia cu untul Pământului este cunoscută pentru acțiunile sale antiinflamatorii, decongestive, analgezice și antireumatice. Are proprietăți asemănătoare medicamentelor antiinflamatoare sintetice, stimulând circulația locală și având acțiuni diuretice și purgative.

Indicații Terapeutice

Untul Pământului se utilizează exclusiv extern, deoarece consumul intern poate cauza tulburări digestive și nervoase severe. Potrivit medicinei populare, acest remediu poate ajuta în cazul durerilor de spate, sinuzitei, pneumoniei, reumatismului, gută, osteoporozei, lombosciaticii, artritei, spondilozei cervicale, durerilor de menisc, herpesului zoster, traumatismelor, hematomelor, degerăturilor, deformărilor osoase, monturilor, artrozelor (coxartroze și gonartroze), dermatozelor purpurice și acneei.

Mod de Administrare

Untul Pământului conține alcaloizi, saponine, oxalat de calciu, histamină, flavonoizi, vitamine (A, C, B complex), săruri minerale (calciu, magneziu, sulf, mangan, zinc), acizi grași mono și polinesaturați, alantoină și taninuri. Se utilizează în special rădăcina, care poate fi aplicată proaspătă sub formă de cataplasme sau sub formă de comprese locale din infuzie sau macerat la rece. Tinctura poate fi folosită în comprese sau masaj local.

Contraindicații

Se recomandă precauție în cazul pielii sensibile, deoarece rădăcina poate provoca reacții alergice cutanate puternice. Utilizarea trebuie începută cu prudență, aplicându-se doar pe o mică porțiune de piele pentru a evita senzația de arsură și leziunile cutanate. Datorită toxicității sale, nu se recomandă consumul intern al untului Pământului.

Sursa: viatasisanatate.com