Medicina NaturistaRecomandate

Urzica de PĂDURE – Beneficii DOVEDITE asupra Sănătății. Bună în exeme, dureri articulare, anemie, întărirea sistemului imunitar

Urzica, o plantă bine-cunoscută pentru reacția ei usturătoare atunci când vine în contact cu pielea, are, de asemenea, beneficii surprinzătoare pentru sănătate, potrivit Departamentului de Dermatologie de la Colegiul de Medicină al Universității Penn State.

Majoritatea produselor din urzică sunt fabricate din tulpină și frunze, dar și rădăcinile sunt utile pentru sănătate, întrucât au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea multor probleme. Printre acestea se numără alergiile și problemele legate de respirație, tulburările urinare și mărirea prostatei.

Urzica conține mai multe substanțe chimice, cum ar fi serotonina, histamina și acetilcolina, dintre care unele pot fi foarte iritante. Aceste substanțe chimice sunt responsabile de reacția usturătoare și pot cauza durere, roșeață, umflături, mâncărime și amorțeală.

Deși este bine-cunoscută pentru efectul său usturător, urzica este folosită pentru tratarea multor afecțiuni. Studiile au arătat că această plantă are capacități antioxidante, antimicrobiene, anti-ulcer, astringente și analgezice. Printre beneficiile dovedite pentru sănătate se numără reducerea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată, a osteoartritei și a febrei fânului, precum și ajutor în tratamentul eczemelor și al durerilor articulare.

Există multe moduri în care urzica poate fi consumată și utilizată

Unele dintre cele mai populare sunt ceaiul de urzică, mâncarea de urzici, aplicarea directă a extractelor și a cremelor, precum și administrarea pe cale orală a capsulelor și comprimatelor de urzică. Cu toate acestea, nu există încă o doză recomandată, așa că este important să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un tratament cu urzică.

În timp ce urzica este considerată o plantă sigură, există precauții care trebuie luate atunci când o utilizați. Acestea includ recoltarea cu mănuși, evitarea combinării cu alte plante și suplimente fără a consulta un medic și evitarea utilizării în timpul sarcinii sau în cazul diabetului. Urzica poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi diluanții de sânge și diureticele, așa că este important să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un tratament cu urzică.

Majoritatea produselor din urzică sunt făcute din frunze și tulpini, dar și rădăcinile au proprietăți farmacologice. Planta are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la tratarea multor afecțiuni de sănătate. Urzica ajută la ameliorarea alergiilor și a altor probleme respiratorii. Rădăcinile sunt capabile să ofere ușurare pentru tulburările urinare și mărirea prostatei.

Urzica conține mai multe substanțe chimice, cum ar fi serotonina, histamina și acetilcolina, dintre care unele pot fi foarte iritante. Aceste substanțe chimice provoacă iritații usturătoare pe piele și se găsesc la baza firelor fine de pe urzică.

Când sunt atinse, vârfurile fragile ale firelor de păr înțepătoare se rup. Părul rămas devine un ac mic, capabil să livreze substanțele chimice în piele. Reacția poate provoca durere, roșeață, umflături, mâncărime și amorțeală.

Beneficiile urzicii

În ciuda reputației sale de plantă usturătoare, urzica este folosită pentru a ajuta la tratarea unei serii de afecțiuni. Studiile au arătat că are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiulceroase și analgezice.

Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, urzica a fost folosită cel mai frecvent în istorie ca diuretic și pentru tratarea mușchilor și articulațiilor dureroase, eczemelor, artritei, gutei și anemiei. Astăzi, este utilizată în principal pentru a trata problemele urinare, precum și alergiile și durerile articulare.

Extractul de urzică în Hiperplazia benignă de prostată (HBP)

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o afecțiune comună în rândul bărbaților, caracterizată de o glandă prostatică mărită care apasă uretra, provocând simptome neplăcute legate de urinare. Printre aceste simptome se numără nevoia crescută de a urina, golirea incompletă a vezicii urinare, urinare dureroasă, picurare după urinare și scăderea fluxului urinar.

Studiile arată că extractul de urzică poate fi la fel de eficient ca medicamentul comun finasterida în tratarea HBP, deoarece conține substanțe chimice care afectează hormonii care provoacă această afecțiune. De asemenea, extractul de rădăcină de urzică a demonstrat capacitatea de a încetini sau opri răspândirea celulelor canceroase de prostată.

Urzica este folosită și ca un diuretic general de succes, ajutând la fluxul de urină și fiind utilizată în mod frecvent în remedii naturale pentru infecțiile vezicii urinare și alte probleme urinare, inclusiv infecții ale tractului urinar inferior. Pentru a maximiza beneficiile acestei plante, poate fi utilizată în combinație cu palmetto și alte ierburi.

Alte beneficii ale urzicilor

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma, dar se spune că urzica prezintă următoarele beneficii:

 • Stimulează producția de lapte matern
 • Îmbunătățește creșterea părului
 • Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat
 • Reduce sângerarea gingiilor asociată cu gingivita
 • Tratează tulburările renale și ale tractului urinar
 • Are proprietăți diuretice, eliminând excesul de apă din organism
 • Previne sau tratează diareea
 • Are efecte benefice asupra menstruației, putând reduce fluxul menstrual
 • Ameliorează simptomele astmului
 • Promovează vindecarea rănilor
 • Tratează hemoroizii
 • Stimulează contracțiile uterine la femeile gravide
 • Are efecte calmante și de reducere a inflamației în cazul mușcăturilor de insecte
 • Tratează anemia, datorită conținutului de fier.